Verschil tussen een orthomoleculair adviseur/therapeut en een diëtist of voedingscoach?
Een diëtist of voedingscoach zal voornamelijk letten op de dagelijkse caloriebehoefte. De orthomoleculaire geneeskunde gaat veel dieper. Zo kijk ik niet alleen naar de caloriebehoefte, maar ook naar de manier waarop voedingsstoffen worden opgenomen en afgebroken, hoe het lichaam op bepaalde voedingsstoffen reageert en waar er tekorten zijn. Dat kan onder meer met speeksel-, dna- en bloedtesten.
Voor wie is de begeleiding van een orthomoleculair therapeut en voedingscoach bedoeld?
Ik werk graag met mensen die:
- meer willen leren over hun lichaam en gezondheid.
- begrijpen dat iedere persoon en situatie uniek is, die graag samen op zoek gaan naar een passende aanpak.
- niet komen voor een quick fix maar die (ook) aan de lange termijn willen werken.
- bereid zijn om zelf aan de slag te gaan, tijd, energie te investeren in hun gezondheid.
De begeleiding is bedoeld voor volwassen met onder en/of overgewicht. Ook ben ik gediplomeerd om te werken met jongeren en kinderen. Voor kinderen en jongeren werk ik met de KIKFORKIDS methode. Deze is speciaal door een pedagoog ontwikkeld en is erg doeltreffend.
Is orthomoleculaire geneeskunde geschikt voor mij?
Ja, want orthomoleculaire geneeskunde is een complementaire geneesvorm en maakt gebruik van natuurlijke middelen om het lichaam van binnenuit te laten genezen.
Is er een verwijzing van de huisarts nodig?
Nee, er is geen verwijzing nodig. Iedereen is welkom in mijn praktijk. Ook zullen zorgverzekeraars mijn consulten (gewichtbeheersing) vergoeden zonder doorverwijzing. Orthomoleculaire behandelingen vallen onder de complementaire zorg. Ook hier heeft u geen verwijzing nodig van een arts.
Kan ik de consulten door mijn zorgverzekeraar laten vergoeden?
Er is vergoeding mogelijk ik een aantal gevallen. Ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulten Nederland waardoor de meeste zorgverzekeraars mijn consulten voor gewichtsbeheersing of leefstijl verandering deels of helemaal vergoeden. Dit komt uit het aanvullende pakket. Klik hier voor meer informatie over de vergoedingen.
Wat is het verschil tussen de reguliere- en de orthomoleculaire geneeskunde?
REGULIERE GENEESKUNDE | ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE |
Voorschrijven van medicijnen staat centraal. | Het inzetten van voedingsadvies en voedingssupplementen staat centraal om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te (her)activeren. |
Er wordt over het algemeen alleen naar de desbetreffende klacht gekeken. | Onderzoekt de oorzaak en samenhang van klachten. |
Voor elk lichaamsdeel is een specialist, bijvoorbeeld keel-, neus-, en oorarts. | Kijkt naar het lichaam als geheel. Een depressie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een ontsteking of door een disbalans in de darmen. |
Inschakelen bij levensbedreigende ziektes. | Consulteren bij chronische niet levensbedreigende situaties. |
Gericht op acute hulp en onderdrukken van symptomen. | Gericht op preventie en ondersteuning van biochemie in het lichaam. |
Stelt diagnoses. | Stelt geen diagnoses. |
Beiden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. |
Nu kan de indruk gewekt worden dat de reguliere geneeskunde en orthomoleculaire therapie lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat is zeker niet het geval. Ze vullen elkaar juist heel goed aan.
Een orthomoleculair therapeut vraagt altijd of je met jouw klachten bij de huisarts bent geweest. Ook verwijst de therapeut door als deze een ‘niet-pluis-gevoel’ heeft. Dit om te voorkomen dat het stellen van een diagnose van een (ernstige) ziekte wordt gemist. Het stellen van diagnoses behoort tot het terrein van de reguliere geneeskunde.
Orthomoleculaire therapie speelt een rol van betekenis bij het behandelen van chronische aandoeningen zoals vermoeidheid, gewrichtsklachten en osteoporose. Door te onderzoeken wat er in de basis misgaat in het lichaam; welke vitamines of mineralen er ontbreken, kan gewerkt worden aan een structurele oplossing. Zowel preventief als ondersteunend.
Kan ik ook terecht als ik graag wil aankomen?
Ja, samen kunnen we naar het voedingspatroon kijken. Wellicht is de energiebalans niet in de juiste balans waardoor aankomen niet lukt.
Wat zijn voedingssupplementen?
Voedingssupplementen zijn stoffen die je als aanvulling op je dagelijkse voeding inneemt. Het bevat nutriënten (=voedingsstoffen) zoals vitamines, mineralen en andere stoffen. Denk aan aminozuren, antioxidanten, essentiële vetzuren of flavonoïden. Voorbeelden van voedingssupplementen zijn: vitamine C tabletten, visolie, multi-vitamine etc…
Voedingssupplementen zijn vaak lichaamseigen stoffen en/of stoffen die in de natuur voorkomen. Het lichaam is gewend om hiermee ‘te werken’ om organen en processen in het lichaam goed te laten functioneren. Supplementen zijn verkrijgbaar als tablet, kauwtablet, capsule en in vloeibare vorm of in poedervorm.
Waarom is het gebruik van supplementen aan te raden?
Door verschillende invloeden kun je een tekort aan voedingsstoffen oplopen.
Bv:
Slecht voedingspatroon
Stress
Roken
Medicijngebruik
Overmatig koffie- of alcoholgebruik
Luchtvervuiling
Erfelijke aanleg
Ziekte
Het vorderen van de leeftijd
Sporten
Zwangerschap
Ook bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon is het lastig om alle benodigde nutriënten binnen te krijgen.
Wanneer heb ik een goed voedingssupplement?
Orthomoleculaire voedingsstoffen zijn hoog gedoseerd en bevatten minder vul- en zoetstoffen dan goedkopere supplementen.
Daarom raad ik het niet aan om je supplementen bij de drogist te kopen. Kies altijd voor hoogwaardige supplementen van goede orthomoleculaire bedrijven.
Is het mogelijk tijdens de consulten iemand mee te nemen?
Als jij je daar prettig bij voelt, is het geen enkel probleem om iemand mee te nemen.
Kleine kinderen mogen ook meegenomen worden tijdens de consulten. Vanwege de duur van een intake is het verstandig om tijdens dit gesprek geen kinderen mee te nemen.
Inspirerende blogs en recepten
Tijdens de trajecten voorzie ik je altijd van inspirerende recepten, zodat je zelf de kracht van gezonde voeding kunt ervaren. Recent ben ik gaan samenwerken met Leef Puur Natuur, een organisatie die dezelfde visie op gezondheid en voeding deelt. Op hun website vind je ook veel informatie over gezondheid, voeding, en natuurlijk volop inspiratie voor recepten.