IgG3 & IgG4 voedselovergevoeligheid testen

Wanneer u lijdt aan een chronische klacht die maar niet verdwijnt, kan de oorzaak wel eens een IgG-voedingsallergie (type III) zijn. Dit wordt in de volksmond voedselintolerantie genoemd. Typerend voor zo’n overgevoeligheid is dat de symptomen vaak pas een paar uur of zelfs dagen na het innemen van een ”trigger food” optreden. Dit maakt ze heel moeilijk te identificeren.

HOE KAN EEN VERTRAAGD VOEDSELOVERGEVOELIGHEID KLACHTEN GEVEN?

De darmwand kan worden beschadigd en kan lekken als gevolg van stress, infecties of medicijnen. Zo kunnen voedingsdeeltjes in de bloedbaan terecht voedselintolerantie testenkomen. Het immuunssysteem denkt dat dit (ten onrechte) schadelijke stoffen zijn en produceert specifieke antilichamen (IgG antistoffen). Dit kan leiden tot de vorming van immuuncomplexen die zich vervolgens vestigen in een deel van het lichaam, waar het de reacties veroorzaakt.

Met de voedselintolerantie test kunt u ontdekken of er sprake is van een vertraagde voedselallergie.

Hoe werkt een vertraagd IgG-reactie?

Onze darm is het grootste immuunsysteem en is een bijna ondoordringbare barrière voor bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen. Als de darmwand intact is wordt ons voedsel goed verteerd en verloopt het normaal via het darmstelsel. Maar de integriteit van de darmwand kan ook beschadigd raken. Dit kan door bijvoorbeeld stress, medicatie, infecties, verkeerde voeding of schadelijke stoffen uit het milieu. Als de integriteit is aangetast kan het voorkomen dat voedselcomponenten door de darmcellen kunnen glippen. Zo komen ze in ons bloedbaan terecht en ons immuunsysteem denkt dat dit (ten onrechte) schadelijke stoffen zijn en produceert specifieke antilichamen (IgG antistoffen). Hierdoor kunnen er ontstekingsreacties ontstaan. Dit komt omdat ons immuunsysteem de voedingsmiddelen herkend als indringers. Deze ontstekingsreacties kunnen leiden tot niet-specifieke symptomen (bijv. vermoeidheid) of specifieke symptomen (bijv. hoofdpijn/migraine). Dit is afhankelijk van waar in ons lichaam het immuuncomplex wordt vernietigd.

Mogelijke symptomen van een voedselovergevoeligheid?

Intoleranties voor voeding als gevolg van een verhoogde immuunrespons zijn vaak lastig direct te koppelen aan klachten. Voedingsintoleranties behoren echter tot de klachten die het vaakst worden genoemd door patiënten.

Bovendien kunnen klachtenbeelden worden genoemd die in eerste instantie heel andere ziekten doen vermoeden. Naast de zogenaamde gezondheidsproblemen als chronische vermoeidheid, gevoelens van uitputting of moeizaam op gang komen, zijn er symptomen als spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn of migraine. Bekende gezondheidsklachten die kunnen samenhangen met een verhoogde immuunrespons bestaan onder andere uit:

 • Diarree
 • Winderigheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)
 • Obstipatie
 • Colitus ulcerosa/Crohn
 • Maagzuur
 • Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS)
 • Hoofdpijn/Migraine
 • Reumatische problemen
 • Autisme
 • ADHD
 • Overgewicht/ondergewicht
 • Huidproblemen: eczeem, psoriasis etc.
 • Jeuk/roodheid
 • acné

Bij Pura kunt u terecht voor een uitgebreid voedselallergie IgG-type 3 en IgG4 onderzoek.

Om voedingsintoleranties in beeld te brengen, testen wij stapsgewijs bij steeds meer uitgesplitste voedingsmiddelen of er sprake is van een verhoogde IgG of IgG4 respons.
Het onderzoek van de antilichamen IgG/IgG4 komt niet overeen met de klassieke allergietest, waarbij uitsluitend antilichamen van de klasse IgE worden onderzocht. De IgE-gemedieerde reacties van de zogenaamde directe reactietypen leiden in het algemeen tot klachten die vlak na het antigeencontact optreden. De in de IgG en IgG4 voedingsscreening onderzochte reacties van getriggerde IgG/IgG4-antilichamen, treden in het algemeen pas na enige tijd op, zodat het aan­zien­lijk moeilijker is om een tijdsverband te leggen met de voedingsmiddelen waarvoor een over­ge­voeligheid bestaat. De kracht van de IgG en IgG4 voedingsscreeningonderzoeken is dan ook het grote aantal voedingsmiddelen dat onderzocht wordt op IgG-antilichamen, zodat de verwachting om het voe­dingsmiddel of -middelen te detecteren waarvoor een intolerantie bestaat, heel reëel is.

Hiervoor zijn diverse mogelijkheden

Het is aan te raden om altijd te starten met de pre-screening plus. Deze screening geeft een duidelijk beeld waar de trigger punten zitten. Hierna kan er besloten worden om doelgericht verder te testen/onderzoeken. Bv de pre screening geeft een uitslag aan op tarwe en gluten, dan kan dit verder specifiek onderzocht worden de granen en notenscreening.

Bij iedere test komen 7,50€ medische verwerkingskosten

1) Pre-screening uitgebreid plus IgE-totaal 31 voedingsmiddelen 107,13€

De Pre-screening plus bestaat uit een screening van 7 voedingsmiddelen op IgG-IgG4: ananas, melk, tarwe, zalm, kippeneiwit, pinda en tomaat. Daarnaast wordt de totale waarde van IgE gemeten in het bloed. Dit geeft aan of er eventueel ook sprake is van een allergie. Bij een verhoogde waarde van IgE is verder onderzoek noodzakelijk om de bron van de allergie te achterhalen.

Deze screening is aanbevolen voor milde reacties en test de 24 meest voorkomende voedingsallergenen. Hierdoor is, in combinatie met de 7 voedingsmiddelen vanuit de Pre-screening, inzicht in de 31 meest voorkomende voedingsallergenen.
Prijs 90,34€

De volgende 24 voedingsmiddelen worden in de Voedingsscreening klein getest:

Amandel, appel, bleekselderij, caseïne, erwt, gemengde peper, gluten, haver, hazelnoot, kabeljauw, kerriepoeder, kiwi, komkommer, knoflook, paprika, perzik, pompoen, rogge, rund, rijst, schol, sojaboon, spelt en varken.

Hoe werkt de afname?

Vooraf gaande ontvangt u thuis het betreffende materiaal. Daarnaast dient u bloed af te nemen bij een prikpoli. U kunt een afspraak maken voor de bloedafname bij u in de buurt. Verdere informatie ontvang u bij de bevestiging.
De prikpoli rekent een klein bedrag.

Jouw lichaam is in staat om zichzelf te herstellen, mits jij de juiste impulsen geeft in dat herstelproces.