Schildklierklachten

Tijd om jouw gezondheid terug in handen te nemen!

Schildklierklachten vallen in de categorie van auto-immuunziekten. Ziektebeelden waarbij het immuunsysteem onaangepast op het eigen weefsel reageert, noemen we auto-immuunziekten. We kunnen schildklierklachten in twee groepen verdelen: een te snel werkende schildklier of een te traag werkende schildklier. Een te traag werkende schildklier komt het meest voor van alle schildklierklachten. Ongeveer een half miljoen mensen in Nederland heeft last van een te traag werkende schildklier.

Leg je niet neer bij je aanhoudende klachten!

De schildklier (ook wel thyroid genoemd) is een heel klein, maar zeer belangrijk orgaan. Het zit aan de voorkant van de hals, tegen de slokdarm aan. Er gaan maar vier slagaders naar de schildklier.
Schildklierklachten kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden. De schildklier maakt het schildklierhormoon aan. Dit is belangrijk voor veel functies in het lichaam, zoals de hartslag, bloeddruk, groei, energie, verbranding van vetten en je gemoedstoestand. Als je schildklier te langzaam werkt, kunt je extreem moe zijn en moeite hebben met afvallen. Wanneer de schildklier te snel werkt, kunt je je erg opgejaagd voelen en moeilijk in slaap komen.

Een gezond immuunsysteem begint bij gezonde darmen

Achtergrond informatie

Het ontstaan van schildklierproblemen kan meerdere oorzaken hebben. Belangrijke oorzaken zijn voedingstekorten van belangrijke mineralen zoals jodium en selenium.

Naast voedingstekorten kunnen ook juiste voedingsmiddelen direct of indirect problemen veroorzaken. Denk hierbij aan de rol van gluten en zuivel die auto-immuun reacties kunnen veroorzaken. Ook kunnen ontstekingen zorgen voor auto-immuunreacties van de schildklier. Ook hier weer speelt de status van de darmen een grote rol. Een zogenaamde hyper permeabele darm kan zorgen voor auto-immuunreacties op vele fronten door het lichaam waaronder ook de schildklier.

Samen gaan we aan de hand via het EMB onderzoek jouw klachten onderzoeken en aanpakken.

Werkwijze

1) Intake & Analyse

We starten de behandeling met een uitgebreid Intake gesprek en analyse. Om te achterhalen waar je klachten vandaan komen is het nodig dat we veel van je weten. Deze informatie verzamelen we door:

  • een uitgebreide online vragenlijst
  • een voedingsdagboek
  • een uitgebreid intakegesprek
  • EMB Test
  • Eventueel nog een aanvullend laboratoriumonderzoek (ontlasting)

Door alle beschikbare informatie krijgen we inzicht in de factoren die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van de klachten.

2) Persoonlijk behandelplan

De behandeling is onderverdeeld in een aantal stappen of fases. Dankzij de uitgebreide uitslag van de EMB test krijgen we inzicht in de status van je gezondheid en wat de oorzaken zijn van je klachten, zoals de staat van je darmen, immuniteit, voedingstekorten en eventuele intoleranties. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en je doelstelling stel ik jouw persoonlijk behandelplan op. Het behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die de klachten veroorzaken. Doelstelling van de behandeling is dat je je snel beter en fitter voelt en de klachten afnemen.

De doorlooptijd tussen het Intake consult en het volgende consult duurt ongeveer 2-4 weken

3) Begeleiding

Tijdens het tweede consult beginnen we met het bespreken van de uitslag van de EMB test.  Ik geef je uitleg over je persoonlijk behandelplan, waarin we invulling geven aan de vier pijlers: voeding, suppletie, beweging en mindset.

Na dit consult beginnen we met de opbouw van het immuunsysteem en de algehele ondersteuning van de lichaamsprocessen. Het verwijderen van eventuele slechte stoffen in het lichaam, het onder controle krijgen van de factoren die de klachten veroorzaken en het aanvullen van eventuele vitamine en mineralen tekorten.

We plannen elke maand een vervolgconsult, waarin we de tussentijdse resultaten en persoonlijke bevindingen bespreken. Waar nodig passen we het behandelplan aan.

4) Onderhoud

Als het gewenste resultaat bereikt is en je klachten zijn verdwenen, stellen we het onderhoudsplan op. Hiermee houd je je gezondheid en doelstelling ook na de behandeling op peil. Hierna ben je zelf goed in staat je gezondheid op peil te houden.

jou start naar een betere gezondheid!

Regie over je eigen welzijn en gezondheid.